Main Menu Top Menu
Superračunalo Bura zasniva se na hibridnoj računalnoj arhitekturi koja se sastoji od višeračunalnih, heterogenih i višeprocesorskih sustava. Proizvođač računala je tvrtka Bull (dio kompanije Atos). Bura se sastoji od tri dijela:

  • Cluster: Višeračunalni sustav sastoji se od grozda računala kojeg čine 288 računalnih čvorova s dva procesora Xeon E5 po čvoru (24 fizičke jezgre po čvoru). Ukupno je dostupno 6912 procesorskih jezgri (13824 threadova). Svaki čvor ima 64 GB memorije i 320 GB diskovnog prostora odnosno računalni čvorovi zajedno imaju 18 TB memorije i 95 TB diskovnog prostora.
  • GPGPU: Četiri heterogena čvora uz dva procesora Xeon E5 te dva grafička procesora opće namjene NVIDIA Tesla K40.
  • SMP: Višeprocesorski sustav s velikom količinom dijeljene memorije čini 16 procesora Xeon E7 s ukupno 256 fizičkih jezgri, 6 TB memorije i 245 TB lokalnog prostora za pohranu. Na raspolaganju su dva čvora.

Pristup Buri osiguran je preko dva čvora bazirana na Xeon E5 arhitekturi koja se ujedno koriste za kompajliranje i instalaciju softvera. Superračunalo pogoni Red Hat Enterprise Linux 7 i Slurm Workload Manager.

Superračunalo Bura se prema listi najbržih računala na svijetu TOP500 iz studenog 2015. godine nalazi na 440. mjestu s vršnom performansom od 287 TFlops (detaljnije informacije: sveučilišteračunalo).
 
U suradnji s Zavodom za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo, Tehnički fakultet, na zahtjev, zainteresiranim korisnicima moguće je osigurati pristup samostalnom GPU čvoru s dva AMD Epyc procesora i četiri NVIDIA RTX A6000 GPU-a.